FAQ

Wat is chiptuning en hoe werkt dit?

Elke injectiemotor is voorzien van een computer-ECU (Electronic Control Unit) die de ontsteking, injectie en lucht- brandstofverhouding regelt. Deze injectiesytemen vervangen de vroegere carburators. In deze ECU zit een chip die de nodige werkingsparameters voor de motor bevat. Wij herprogrameren de gegevens op deze chip zodat de motor een nieuw besturingsprogramma krijgt.


Wat zijn de gevolgen voor de fabrieksgarantie?

De fabrieksgarantie op een (nieuw) voertuig is een wettelijke verplichting (wet van 01/09/2004 op de bescherming van de consumenten bij de verkoop van consumptiegoederen) voor de constructeur en kan niet zomaar geweigerd worden vanwege tuning. Om deze garantie te kunnen weigeren op basis van tuning, moet de constructeur namelijk steeds een rechtstreeks oorzakelijk verband kunnen aantonen tussen de tuning en de schade. 
Aangezien onze stage 1 herprogrammatie volledig binnen de toegestane fabriekstoleranties blijft, kan deze dus geen aanleiding geven tot het vervallen van de fabrieksgarantie.
Het systematisch weigeren van elke garantie wanneer tuning wordt vastgesteld, is dan ook niet wettelijk en constructeurs die dit in het verleden toepasten, werden reeds meermaals veroordeeld door de rechtbank.

Zijn er gevolgen voor de verzekering?

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen niet opdat ze de verzekeringspremie berekenen op basis van de nieuwprijs van het voertuig, leeftijd bestuurder, het sportief karakter van de wagen, maar niet op het aantal pk's.


Hoe lang zijn wij bezig aan uw auto?

Gemiddeld zijn wij 1,5 a 2 uurtjes bezig aan uw auto. Wij rijden voor optimalisatie en lezen voertuig uit op foutcodes voor en na optimalisatie en weer rijden na optimalisatie en weer uitlezen. Pas als alles oke is bevonden door ons , word de auto terug geleverd.

Waarom optimalisatie laten uitvoeren?

Doelbewust verhoogt een herprogrammatie de rijprestaties en de kracht van de motor, vooral de respons op lagere toeren (koppel) stijgt spectaculair. Kortom je krijgt heel wat extra rijplezier. Over het algemeen krijgt men ook een lager verbruik.

Wat zijn de voordelen van chiptuning?

- extra rijplezier
- meer veiligheid ( bv bij het inhalen )
- meer koppel voor het trekken van een aanhangwagen, caravan, boot, jetski of zware belading
- minder verbruik

Wat zijn de nadelen van chiptuning?

Dit kan nu wel vreemd klinken, maar er zijn echt geen nadelen zolang de herprogrammatie maar goed gebeurt.

Is een herprogrammatie schadelijk voor de motor?

Onze stage 1 herprogrammatie is zo ontwikkeld dat deze binnen alle, door de constructeur opgelegde, veiligheidsmarges blijft. Deze is dan ook 100% betrouwbaar en wij garanderen dezelfde levensduur van de motor.

Voor wie nog meer vermogen wil hebben wij voor sommige wagens ook stages 2 en 3 beschikbaar, hieraan zijn echter wel een aantal mogelijke risico's verbonden naar levensduur toe.

Wat is het verschil tussen tuning en een powerbox?

Een powerbox is een kastje dat tussen de bedrading aangesloten wordt. Bij een chiptuning wordt de Eeprom(chip) in de motorcomputer vervangen en opnieuw geprogrammeerd. Een powerbox verandert de waarden die naar de motor ecu worden gestuurd, de ecu wordt bedrogen, dit is niet de juiste manier van tunen en houdt ook heel wat risico's met zich mee, vandaar dat wij dit niet verkopen en tevens ten sterkste afraden.